Esittely

 

Reprises. Reprises-tietokanta sisältää iltakohtaisia esitystietoja ooppera-, operetti-, vaudeville- ja muista läpisävelletyistä musiikkiteatteriesityksistä Suomessa. Pääasialliset lähteet ovat olleet teattereiden esitysjulisteet, repertuaarikirjat ja sanomalehti-ilmoitukset (ks. Lähteet). Monin paikoin esitystiedot jäävät puutteellisiksi huolimatta monista lähdetyypeistä, sillä on tavanomaista, että vain osa esittäjistä selviää lähteistä, ja usein ohjaaja, lavastaja tai kapellimestari jää tunnistamatta.

Kattavuus. Tällä hetkellä Reprises-tietokanta kattaa seuraavat esityskokonaisuudet: Suomalainen Ooppera (Suomalaisen Teatterin lauluosasto) 1873–79, Venäläinen teatteri 1868–71 ja Ruotsalainen teatteri (Nya Theatern / Nya Teatern / Svenska Teatern) Helsingissä 1860–1961 sekä Turun teatteritalo (Åbo Teaterhus) 1839–97. Lisätietoja esitystiloista ks. Esityspaikat. Valmistuttuaan Reprises-tietokanta sisältää tiedot kaikista niistä ooppera- ja musiikkiteatteriesityksistä, joita ei ole luetteloitu Suomen Kansallisoopperan esitystietokannassa (http://encore.opera.fi) mukaan lukien vierailevien seurueiden antamat esitykset. Tietokantaa päivitetään jatkuvasti.   

Kielet ja ajanlasku. Reprises-tietokannan käyttökielet ovat suomi ja englanti. Esityskieli, pääosin suomi, ruotsi tai venäjä, on ilmoitettu aina kussakin tietuelomakkeessa. Venäjän kielen translitteroinnissa on käytetty ALA-LC-standardia (American Library Association / Library of Congress) ilman diakriittisiä merkkejä. Vaikka Venäläisen teatterin julisteet noudattavat juliaanista ajanlaskua, esityspäivät tietokannassa on järjestetty gregoriaanisen kalenterin mukaisesti. 1800-luvulla juliaaninen kalenteri oli 12 päivää jäljessä gregoriaanista kalenteria. 

Rahoitus. Tietokantaa ylläpidetään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Se on kasvanut kahden tutkimusprojektin kylkiäisenä ja saanut myös alkurahoituksen niistä: 1) "Suomalaisen Teatterin lauluosasto (1873–1879) mikrohistoriallisesta perspektiivistä kertomusten, esityskäytäntöjen ja äänten polyfoniana" (Suomen Akatemia 2010–13 ja 2) "Opera on the Move: Transnational Practices and Touring Artists in the Long 19th Century" (NordCorp/NOS-HS 2013–17). Lisäksi Sibelius-Akatemia ja Taideyliopiston historiafoorumi ovat taloudellisesti tukeneet tietokantaa.